علی عليه السلام بعد از جنگ جمل كه در آن فاتح شدند ، وقتی وارد بصره شدند ، وارد بر خانه علاء بن زياد شدند و او خانه بسيار مجللی داشت حضرت ، اول به صورت اعتراض مانندی به او فرمودند اين خانه به اين بزرگی را میخواهی چكار كنی ؟ در خانه كوچكتری هم میتوانی زندگی كنی ، تو در آخرت به خانه بزرگ احتياج داری ، بعد فرمودند بلی میتوانی همين خانه بزرگ را وسيله خانه بزرگتری در آخرت قرار بدهی به شرط اينكه در اين خانه مهمان بياوری و آن را وسيله قرار دهی برای خدمت كردن به خلق . بعد آن مرد عرض كرد : يا اميرالمؤمنين ! اشكو اليك اخی عاصم بن زياد من شكايت برادرم عاصم بن زياد را خدمت شما میكنم فرمودند چطور شده است ؟ عرض كرد برادرم ، زاهد و راهب و گوشه - نشين شده ، حاضر نيست غذای خوب بخورد و اصرار دارد غذای نامطبوع بخورد و لباس خيلی درشت بپوشد و از لذت دنيا كناره گيری كرده است . حضرت علی عليه السلام فرمودند : « علی به ». يعنی احضارش كنيد . عاصم را آوردند ، حضرت با بيان عتاب آميزی به او فرمودند : « يا عدی نفسه » ای ستمگرك بر خود « لقد استهام بك الخبيث » آيا شيطان تو را گول زده است ؟ شيطان بر تو مسلط شده است ؟ چرا نعمتهای خدا را رها كرده ای ؟ تو كوچكتر از اين هستی كه خدا از تو بازخواست كند كه چرا از نعمتهای من استفاده كردی ، خدا نعمتها را برای استفاده كردن خلق كرده است اين مرد جواب خيلی روشنی داشت ، گفت : « يا اميرالمؤمنين هذا انت ». شما كه اين حرف را به من میزنيد ، خودتان هم كه مثل من زندگی میكنيد ، لباس من كه از لباس شما درشتتر نيست ، خوراك من از خوراك شما پائينتر نيست من مثل شما زندگی میكنم ، فرمود : اشتباه كرده ای ، من پيشوای خلقم و تو يكی از مأمومين هستی . « ان الله تعالی فرض علی ائمة الحق ان يقدروا انفسهم بضعفة الناس كيلا يتبيغ بالفقير فقره » وظيفه پيشوايان و امامان و زمامداران امت وظيفه ديگری است خداوند بر زمامداران حق واجب كرده است كه زندگی خودشان را در سطح پائين ترين افراد قرار بدهند ، چون چشم توده مردم به آنهاست ، برای اينكه با آنها همدردی كرده باشند ، برای اينكه تسكينی برای آنها به وجود آورند و يك كمك روحی به آنها كرده باشند البته در حدی كه میتوانند بايد كمك مادی بكنند ، ولی در يك حدودی امكان كمك مادی وجود ندارد و بايد كمك روحی كرد . اينهم فلسفه ديگری برای زهد آيا اسلام همان طور كه ايثار و كمك مادی را میپذيرد ، همدردی و كمك روحی را هم میپذيرد ؟ بلی میپذيرد چون اين هم باز يك كار هدفدار است ، هدف معقول و مشروع .