انگليسي : Merlin فرانسوي : Faucon emerillon لاتين : Falco Columbarius مشخصات : 26 تا 32 سانتيمتر ؛ شاهيني بسيار كوچك كه در مناطق باز ديده مي شود و معمولا از ارتفاع كم و با سرعت بسيار زياد به شكار خود حمله مي كند . پروازش سبك و نامنظم بوده ، توام با بالبازرويهاي كوتاه اتفاقي است .سطح پشتي پرنده نــر ، كبود رنگ است و در انتهاي دم نوار پهن سياهي دارد ، سطح شكمي آن پوشيده از نوارهاي طولي به رنگ خرمايي است . پرنده ماده بزرگتر بوده ، سطح پشتي آن قهوهاي پررنگ و دمي با راهراه عرضي قهوهاي و كرم دارد . نوار شاربي ندارد . در مقايسه با اين پرنده ؛ قرقي بالهاي كوتاه و گرد ( نه نوكتيز ) دارد و دليجه در سطح پشتي بلوطي رنگ و دمش باريكتر است . زيستگاه : مناطق باز و ناهموار ، نواحي باتلاقي ، تپههاي شني و صخرههاي ساحلي . پراكندگي : ترمتای پرنده ای ست که زمستانها در شمال ايران فراوان بوده است . به ندرت در خوزستان ، فارس و سيستان ديده شده و در حال حاضر اطلاع دقيق و قابل استنادی از وضعيت اين پرنده در دست نيست و همانقدر می توان به این نکته بسنده نمود که در زمستانها در نیمه شمالی ایران فراوان است . __________________