برگردان پنج شعر از #لیلا_طیبی به زبان لری (گویش نهاوندی) (۱) تنها؛ خیابانهاے تهران را زیر پا میگذارم. میاندیشم: دخترکان لبنانی، پاے درختهاے سیب، یا، دوشیزگان فلسطینی، در سایہسار پرتقالها با کدامین کابوس معاشقہ دارند؟! ◇ [برگردان] تَنیا؛ خیاوونا تیرونَ زیرِ پا مَلِم. فکر موکونم: دخترا لبنانی، پا دارِ سیف، یا، دخترا فلسطینی، ژیر سایِ دارِ پرتغال وا کامی خواوو عاشِقی موکونَن؟! ■□■ (۲) وقتی کہ نیستی؛ دلم،،، اسیر زمستان ست... کاش، بادستهایت، کمی بهار بیاورے! ◇ [برگردان] و هَر وقت که نیسی؛ دِلِم... زالنه زِمِسونَ! کاشی وا دَسات کَمی بُهار بیاری... ■□■ (۳) درختی کہ میوه نمیداد! باغبان،،، با اره بوسید، گلویش را... ◇ [برگردان] داری که بار نِمِدا! باغِوو،،، واردِ اَرَ، حلقِشَ وا ماچی بُری... ■□■ (۴) زخمی عمیق دارد، درخت عمر من از تبر تنهایی! ◇ [برگردان] سِنُ قیل داره، دارِ عمرِ مَ اَ تَوَرِ تَنایی! ■□■ (۵) کاش،،، کسی بپرسد: چرا لبخندهاے تو؛ اینقدر بیرنگ است؟! و من،،، همہ چیز را بیاندازم گردن تنهایی! ◇ [برگردان] کاش،،، کسی اَزِم بَپُرسَ: چونه خَنِ تو؛ اِنقَ بی رَنگِ روَ؟! مِنَم،،، هَمَ چینَ بِنازِم شُنِ مِل تنایی! #لیلا_طیبی (رها) ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ پ.ن: [برگردان اشعار توسط خود شاعر صورت گرفته است]
برگردان دو شعر از "نهزار نهژند" شاعر کورد (۱) [زوجای قەلبم] وێنای ئەوەم نەکردبوو کە غەرەزت بە پەنهانی بێت زوجای قەلبم بە دەستی تۆ وورد و خاش بێت وێنای ئەوەم نەکردبوو کە ڕوخساری هەیڤ ئاسات بۆ قەلبی من دەیجوری بێت دەسا وەرە ئەی عوشای قەلبی زامدارم لە هەمێزت وونم بکە بە دەستی خۆت تیماری دەردم بکه زامەکانی قەلبی پارە پارەم چارە بکە ◇ برگردان فارسی: [شیشەی قلبم] تصور آن را نداشتم که قصدت دوری از من باشد شیشهی دلم به دست تو شکست و خرد شد تصور آن را نکردم که چهرهی ماهگونهات برای قلب من تاریکی بیاورد پس بیا ای معشوقهی قلب شکستهام در آغوشت جایم بده و با دستانت دردهایم را درمان کن و زخمهای قلب پاره پاره را شفا بده. ■□●□■ (۲) کە بە تەنها بووم و بیرم لە تەواوی ئەمڕۆ کردەوە بیرم کەوتەوە لە چەندەها، دێڕی نامە کە بۆم هاتبوو نوسرابوو، تۆ لە جێی دڵ بەردت لە سینەت هەڵگرتووە بەڵام نەیان زانی منیش ڕۆژانێک لە جیاتی بەرد دڵم لە سینەم هەڵگرتبوو...! ◇ برگردان فارسی: تنها بودم و لحظات امروز را به یاد آوردم یاد مدتها قبل افتادم نامههایی که برایم آمده بود و در آن نوشته بودند: تو بجای دل، سنگ در سینهات گذاشتهای اما آنها نمیدانستند من هم چند وقتیست به جای سنگ دل را از سینه در آوردهام. شعر: نهزار نهژند (شاعر کورد اقلیم کوردستان) برگردان: زانا کوردستانی
(۱) هیوادار بوو؛ که له جیاتی تفەنگ، کتێب و، قەڵەمێکێ پێ بواێا تا وێنەێ باڵەندەێکی بکێشا لەگەڵ لەقێک زەیتوون؛ -- چهکمهبۆر! ▪︎برگردان فارسی: …آرزو کرد، به جای تفنگ کتاب وُ، قلم داشت تا پرندهای را نقش بزند با شاخهای زیتون؛ –سرباز! ___________________ (۲) خۆزگا، داهۆڵێک بواێام لە نێو بێسانی خەێاڵت هەر لە بەێانی هەتا ئێواران قاڵاوەکان نۆکێان بدا --له تەنیاییەکانم!!! ▪︎برگردان فارسی: کاش،،، مترسکی بودم پای جالیز خیالت تا غروبگاهان نوک بزنند کلاغهای سمج،،، --تنهاییام را! __________________ (۳) کورپەێ خەێاڵم، لەت لەت کردوتە. (کەڤتار) ناوی دیکەی تەنیاییە! ▪︎برگردان فارسی: به دندان کشیده، --برهی خیالم را... "کفتار"، نامِ دیگرِ تنهایی ست. #زانا_کوردستانی
■ سه شعر کوتاه کوردی همراه با برگردان فارسی از زانا کوردستانی (۱) دەلاقەکان لێک کەوا هەتا بۆنت شار و شەقام لەبەر بگرێت و قۆرتانن لە بیری جیهان ببات. ▪برگردان فارسی: پنجرهها را باز بگذار تا عطر تو خیابان را در بر بگیرد عطرِ تنِ تو سِگرمههای درهم شدهی جهان را وا میکند… ●○● (۲) ڕەشەمە ئەلێ زۆڵفت پەرێشان نەبێت خاکەلێوە بەڵام،،، دوودڵە. ... بێ ئاواتی خەراپە دەزانم دەزانم که هیچ گۆڵانێک بۆنی زۆڵفت لێک ناکاتەوا! ▪برگردان فارسی: حکم میدهد اسفند: --گیسوانت در بند بماند! فروردین اما،،، تردید میکند. ... نومیدی؛ چیز بدیست... میدانم، میدانم هیچ اردیبهشتی عطر گیسوانت را آزاد نخواهد کرد! ●○● (۳) کوژەرتر لە تیر بۆ گیانی من نەبوونی تۆس... --(وردەوردە مردن) کاتێک کە ڕووژەکانی ساڵ تەواو دەبن و هێشتا... من تۆم نیە! ▪برگردان فارسی: کشندهتر از گلوله؛ نبودن توست... --(مرگِ تدریجی!)-- ... وقتی روزهای سال تمام میشود و هنوز ندارمت! #زانا_کوردستانی
▪ اشعار کوردی ۰۵ زانا کوردستانی (۱) بیرم زەویێکی چوڵە، رێنەکانیش، لە نێوانما نالەوڕیێن. ▪︎برگردان: ذهنم زمین بایریست! حتی رمههای گوسفند نیز در آن نمیچرند! (۲) پێکەنینەکانت لە نێو ئەو غوربەتە لە دەستم دەرچون، چەپەر هەموو ڕووژێک لێرەوا دەڕوا خۆزگا کۆرتە نامەیێک، بنێری. ▪︎برگردان: لبخندت را کم آورده ام، در این غربت! پستچی هر روز میگذرد از اینجا... كاش به نامهای، برايم بفرستی. (۳) بە فرمێسک زەوی چاوەڕوانی تێرئاو کردم. درونی کەید وادەی ژوانمان. ▪︎برگردان: به اشک چشم آبیاری کردهام مزرعهی انتظار را... وعدهی دیدارت را، درو کن! #زانا_کوردستانی
خەیاڵەکانت ئەوندە باڵا کردونە کە ڕۆژێ چەن جار دێنە سەر دانم، واران هەتا شەو دەبارێ و بەدوایی -با- دایکی پیرم هەموو بەیانی کۆرانە خوولینەکەمان گزک ئەدا بەڵکەم کە بیت و سەرێکم لێ بدەی و ئەم زامە کۆنە لەژێر چاومدا لابدەی و بیفڕێنی. دڵم، شیشەیکی ناسکه بەڵام دڵگیریەکانم و دڵگیریەکانت وەکۆ شاتاڵی مغولەکان لەسەر گیانم هاژۆتکار دەبن، هەتا بەیانێکی تر بیرم داگیر ئەکرێت لە ژێر هەنگاوانێک وا تۆ هەڵ نەتگرت! سیگارەکانم کاتێ گڕ دەگڕن هەوار دەکەن: (بۆ من ئەویندارت بووم؟!) ▪︎برگردان: خیالاتِ تو،،، به ارتفاعی قد کشیدهاند که، روزی چند بار به ملاقاتم می آیی. هر روز صبح مادر پیرم، --باد! کوچهی خاکی ما را جارو میکند! باران میگیرد تا، شبها، به من سر بزنی! شاید این درد کهنه را از گَودِ چشم هایم بشویی قلبم، شیشه ی شکننده ای شده است اما، دلتنگیهایم و دلتنگیهایت، شبیه تاخت و تازِ مغولها به جانم حملهور میشوند! و باز تا صبح، ذهنم، اشغال میشود، زیر چکمههای نیامدن تو. و سیگارهای گُر گرفتهام فریاد بر میآورند: -- چرا عاشقت شدهام...!؟ #زانا_کوردستانی
▪دو شعر کوردی از زانا کوردستانی (۱) لەیلاکم کە بوو بە پایز تۆ هەنارەکان بچنەو بووم بێرا... دەمەوەێ شەوگاری درێژی پایز هاوڕێ بوونی دەسەکانی تۆ بم هەتا گەیشتن بە بەێانی هەنار تەنانەت بەڵمەێکە... ▪ برگردان: لیلایمن! پاییز که شد تو انارها را برایم بچین و بیاور... میخواهم شبهای دراز پاییزی را با دستان تو همراه باشم تا وقتی که صبح میشود گرچه انار فقط یک بهانهست... ______________________ (۲) داری ئۆمرم، برینێکی قووڵ لەپێێە لە دەس تەوری تەنیایی ▪︎برگردان: زخمی عمیق دارد، درخت عمر من از تبر تنهایی! #زانا_کوردستانی
اشعار هاشور ۳۸ لیلا طیبی (۱) گره به گره وُ رج به رج دخترک، بالا میکشید قالیِ دار را، نکند کوتاه شود، --دارِ آرزوهایش. (۲) موهای پریشانم، دینت را به مخاطره انداخت؟! ... وجدان خفتهات چه؟! تنگری نخورد چرا، --از شکم گرسنهام؟! (۳) آییی زندگی!!! موهایم یا شرافتم؟! کدامین، به خطر انداخته تو را؟! #لیلا_طیبی (رها)
دو شعر کوردی از زانا کوردستانی (۱) قشقەڕە کە باڵی گر تەوە سەر ڕوومە تەکانی داهۆڵ بە بۆنەی تەنیاییەوە تەڕ بوو! ▪برگردان فارسی: کلاغ که رفت چشنهای مترسک از تنهایی خیس شد!. (۲) خەمباریەکانم هەڵواسیوە! کاتێ تۆ هەیت ئەم دڵ تەنگیەم کە وەکوو جلێکی هەراو وایە دەر دێنم... ▪برگردان فارسی: آویختهام دلتنگیهایم را وقتی تو هستی در میآورم این پیراهن گشاد را #زانا_کوردستانی